ورق استیل آجدار، که با برآمدگیهای موازی روی سطحش شناخته میشود، در واقع، با هدف افزایش کارایی و عملکرد سازه، طراحی و تولید شده است. این ورقها معمولا از فولاد گالوانیزه یا فولاد ضد زنگ ساخته میشوند که مقاومت در برابر خوردگی و دوام بالایی دارند. ویژگیهای اصلی ورقهای استیل آجدار نسبت استحکام به وزن بالای آنهاست. سطح دندانه دار آنها، موجب بهبود اصطکاک شده و بنابراین، در برابر لغزش مقاوم هستند. از سوی دیگر، به دلیل برآمدگیهای سطحی، زهکشی آب از روی سطح آنها به خوبی انجام شده و در نتیجه، برای کاربرد در فضاهای بیرونی بهترین گزینه هستند. اما، مهمترین مزایای ورق استیل آجدار، تطبیق پذیری، مقرون به صرفه بودن و طول عمر آن است؛ که ناشی از مقاومت خوب این محصول در برابر سایش و عوامل استرسزای محیطی است.
با توجه به ویژگیهای ورق استیل آجدار، اصلیترین کاربرد آن استفاده در سقفها، روکش دیوارها و کف سازهها است؛ جایی که استحکام و ایمنی در درجه اول اهمیت است. در برخی موارد نیز با هدف تقویت استحکام کششی در سازههای بتنی، با بتن ادغام میشود. علاوه بر این، از آنجایی که این محصول، چسبندگی و ظرفیت تحمل بار بالایی دارد، در آستر وسایل نقلیه، سولهها، راهروها، آج پلهها و سکوهای صنعتی نیز استفاده میشود.
ورق استیل آجدار چیست؟
ورق استیل آجدار، نوعی محصول فولادی نورد شده است که یک سری برآمدگیهای موازی طولی یا عرضی (شیار یا تیغههای موازی) بر روی سطح آن ایجاد شده است. این شیارها خواص مکانیکی و کارایی و عملکرد ورق فولادی را بهبود بخشیدهاند و آن را به یک محصول همه کاره تبدیل کردهاند. اصلیترین مزایای این محصول یعنی ورقه فلزی برجسته، مقرون به صرفه بودن، طول عمر بالا و هزینههای تعویض پایین آن است. این محصول در مقایسه با صفحات فولادی تخت، سبک وزنتر بوده و حمل و نقل و نصب آسان راحتتر است.
ورق استیل آجدار، معمولا از جنس فولاد گالوانیزه، فولاد ضد زنگ گریدهای 304 و 316 و یا فولاد کربنی رنگ شده یا روکش شده است که طی فرایند نورد سرد یا پرس تولید میشوند. ورقهای فولادی تخت از میان غلتکهایی شیارداری عبور میکنند و برآمدگیهای موازی بر روی آنها ایجاد میشود. اما، برای ایجاد شیارهای عمیقتر بر ورقهای استیل از فرایند پرس استفاده میشوند. در نهایت و پس از شکل دهی ورقهای فولادی، ورقهای استیل آجدار توسط فرایندهای گالوانیزه یا PVDF ، پوشش دهی و رنگ آمیزی میشوند تا مقاومت آنها در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، افزایش یابد.
انواع ورق استیل آجدار
بر اساس آنچه در سایت ویکیپدیا آمده است:
"ورق استیل آجدار، بر اساس گام (فاصله بین دو آج) و عمق (ارتفاع از بالای آج تا پایین فرورفتگی) توصیف میشود. گامها از 25 میلیمتر (1 اینچ) تا 125 میلیمتر (5 اینچ) متغیر هستند."
ورقهای فولادی آجدار بر اساس شکل هندسی شیارها (الگو و ابعاد) طبقهبندی میشوند. بر همین اساس نیز، نوع عملکرد و کاربرد آنها تعیین میشود. شیارها، استحکام، زهکشی و مقاومت در برابر لغزش را افزایش میدهند. در جدول زیر به تفکیک انواع ورق استیل آجدار، شیارهای متداول، خصوصیات و مشخصات فنی آنها آورده شده است.
نوع شیار |
ویژگیها |
مشخصات فنی |
کاربردها |
آجهای ذوزنقهای |
- ظرفیت باربری بالا - زهکشی عالی آب |
- ارتفاع آج: 15-40 میلیمتر |
ایده آل برای پوشش سقف و روکشکاری با استفاده از جوشکاری |
آجهای راه راه |
- سبک و انعطافپذیر |
- ارتفاع آج: 10-25 میلیمتر |
سولههای کشاورزی، پناهگاههای موقت. |
آجهای فرو رفته و مقعر |
|
- ارتفاع آج: 25-50 میلیمتر. |
در پانلهای در هم قفل شونده، عرشههای بتنی مرکب، سازههای پیش ساخته. |
آجهای مثلثی |
- آجهای تیز و زاویهدار |
- ارتفاع آج: 10-20 میلیمتر. |
پله ها، راهروها، سطوح مقاوم در برابر لغزش |
آجهای یو شکل |
- فرورفتگیهای گرد با توزیع بار یکنواخت. |
- ارتفاع آج: 20-35 میلیمتر. |
کفپوشهای صنعتی، کف کارخانه، تریلر وسایل نقلیه. |
صفحه شطرنجی |
الگوی الماسی یا برجسته |
- ارتفاع الگو: 1-5 میلیمتر. |
سکوهای ماشین آلات، عرشه کشتی. |
کاربردهای ورق استیل آجدار
ورق استیل آجدار، به دلیل سازگاری و تطبیق پذیری فوق العاده در صنایع مختلف به کار برده میشود:
1) ساخت و ساز و معماری
اولین و مهمترین کاربرد ورق استیل آجدار، کاربرد در ساخت و ساز و معماری است. از آنجایی که این محصول، سبک و ضد آب بوده و همچنین، دوام بالایی دارد، بهترین گزینه برای سقف و روکش سولههای صنعتی، انبارها و منازل است. همچنین، از آنجایی که در برابر لغزش مقاوم است، میتوان از آن به عنوان کفپوش در راهروها و خروجیهای اضطراری، کف کارخانهها و پلها استفاده نمود.
علاوه بر این، از ورق استیل آجدار، میتوان برای تقویت سازههای بتنی استفاده نمود. ادغام ورقهای استیل آجدار با صفحات بتنی یا دیوارها، استحکام کششی سازه را افزایش میدهد. الگوی آجدار این محصول نیز در طراحیهای معماری، جلوهای مدرن ایجاد میکند.
2) حمل و نقل
دومین کاربرد رایج ورق استیل آجدار، استفاده در خودروهاست. تختهای کامیون، کف تریلرها و عرشه کشتی از جمله کاربردهای این محصول هستند. پلهها و سکوهای راه آهنها، فرودگاهها و زیرساختهای حمل و نقل عمومی نیز از دیگر کاربردهای این محصول هستند.
3) کشاورزی و صنعت
مقاومت در برابر خوردگی ورق استیل آجدار، موجب شده است که این محصول گزینه مناسبی برای کاربردهای کشاورزی و صنعتی باشد. از این محصول میتوان در سیلوها و واحدهای ذخیره سازی و انبار غلات یا تاسیسات شیمیایی استفاده نمود.
ویژگی های ورق استیل آجدار
ویژگیهای کلیدی انواع ورق استیل آجدار، عبارتند از:
- سختی و استحکام: طراحی شیاری ورق استیل آجدار، سختی و ظرفیت باربری آن را افزایش میدهد، بدون آنکه وزن آن به طور قابل توجهی افزایش یابد. در واقع طراحی خاص این نوع فولاد، موجب افزایش نسبت استحکام به وزن آن شده است.
- مقاومت در برابر لغزش: شیارهای ایجاد شده بر روی سطح ورق استیل آجدار، اصطکاک آن را افزایش میدهد. در نتیجه، ریسک لغزش در محیطهای مرطوب یا روغنی را کاهش میدهد.
- مقاومت در برابر خوردگی: از آنجایی که اغلب این نوع ورقهای فولادی از جنس فولاد گالوانیزه یا فولاد ضد زنگ هستند، در برابر زنگ زدگی مقاوم بوده و گزینهای ایده آل برای استفاده در فضاهای باز محسوب میشوند.
- زهکشی: شیارهای ایجاد شده بر روی سطح ورق استیل آجدار، به عنوان مسیری برای انتقال آب عمل کرده و از جمع شدن آب جلوگیری میکنند. این موضوع به ویژه در سقفسازی حیاتی است.
- دوام: ورق استیل آجدار، در برابر ضربه، سایش و دماهای شدید بسیار مقاوم است و دوام و طول عمر بالایی دارد.
- تنوع در طراحی و زیبایی: ورق استیل آجدار، در طرحها و رنگهای مختلف تولید میشود که نیاز معماری مدرن امروزی را به خوبی برآورده میکند.
مشخصات و جنس ورق آجدار
به طور کلی، مشخصات فنی و جنس ورق استیل آجدار، کاربرد، کارایی و عملکرد آن را تعیین میکند و بسته به نوع عملکرد و کاربرد، در انواع و ابعاد مختلف به صورت رول و شیت فولادی تولید و به بازار عرضه میشود. اما، پارامتر اصلی موثر بر خواص ورقهای آجدار چیست؟ پاسخ این است: الگوی هندسی شیارها، یعنی ارتفاع، فاصله و شکل آجها.
به طور معمول ارتفاع آجها 15 تا 50 میلیمتر است. ورق استیل آجدار با آجهای بلندتر ظرفیت باربری بالاتری دارد. فاصله بین آجها و شیارها نیز بر روی خواص مکانیکی ورقهای استیل آجدار تاثیر میگذارند. هر چه فاصله بین آجها کمتر باشد، سفتی و استحکام ورق فولادی بیشتر میشود. علاوه بر اینها، الگوی آجها نیز بر روی ویژگیهای مکانیکی ورق فولادی تاثیر میگذارد. آجهای ذوزنقهای استحکام بالاتری دارند، در حالیکه ورقهای استیل راه راه انعطاف پذیری بالاتری دارند.
مشخصات فنی و جنس ورق استیل آجدار، بر اساس استانداردهای بین المللی ASTM A653 و JIS G3302 (استاندارد ژاپنی) برای فولاد گالوانیزه و N 10143 (استاندارد اروپا) برای فولاد پوشش داده شده مشخص شده است. بر این اساس و در حالت کلی، استحکام کششی ورق استیل آجدار، 300 تا 550 مگا پاسکال است، در حالیکه استحکام تسلیم آن در محدوده 200 تا 450 مگا پاسکال قرار دارد.
تفاوت های ورق پرسی و آجدار
ورق استیل آجدار و پرسی، دو نوع محصول فولادی پرکاربرد هستند؛ که تفاوتهای اصلی آنها در روش تولید، ویژگیهای فیزیکی و کاربردهای صنعتی آنهاست. ورقهای استیل پرسی، با استفاده از فرآیند شکل دهی پرسکاری (اکسترود یا خمکاری) تولید میشوند. در این روش، ورقهای تخت استیل ضد زنگ یا فولاد کربنی تحت فشار دستگاههای پرس، به اشکال مختلف در میآید. در حالیکه، ورقهای استیل آجدار طی فرآیند نورد گرم یا سرد، آجدار میشوند. آجها معمولا به صورت الماسی، لوزی یا خطوط موازی هستند.
علاوه بر این، ورق استیل آجدار و پرسی در ویژگیهای فیزیکی نیز با یکدیگر تفاوت دارند. ورق استیل پرسی نسبت به ورقهای آجدار در ضخامت مشابه، استحکام خمش، کشش و ساختاری بالاتر و وزن کمتری دارند. در حالیکه ورق استیل آجدار اصطکاک سطحی بالاتر و ضخامت موثر بیشتری دارد. همچنین، مقاومت به سایش آن، به ویژه در محیطهای تهاجمی، بالاتر است.
از ورق استیل پرسی اغلب در پوشش سقفهای صنعتی و شیروانیها و ساخت بدنه ماشین آلات، کابینتهای صنعتی و نماهای مدرن و صنایع خودروسازی و هواپیماسازی استفاده میشود. در حالیکه، ورق استیل آجدار، به عنوان کفپوشهای ضد لغزش در پلهها، رمپها و محیطهای مرطوب (مانند آشپزخانهها) استفاده میشود. همچنین، به علت مقاومت در برابر خوردگی و سایش خوب ورقهای استیل آجدار، از این محصول در ساخت پلتفرمها، نردبانها و سکوهای صنعتی، کشتی سازی و صنایع نفت و گاز استفاده میشود.
جنس هر دو نوع ورق استیل آجدار و پرسی میتواند از استنلس استیل یا فولاد کربنی باشد. اما، ورقهای آجدار اغلب با روکش گالوانیزه یا رنگی به بازار عرضه میشوند. ورقهای پرسی معمولا از جنس استنلس استیل گرید ۳۰۴ یا ۳۱۶ هستند که برای محیطهای اسیدی و مرطوب مناسب هستند.
قیمت و هزینه تولید ورق استیل آجدار نسبت به ورق پرسی، پایینتر است، اما پوشش دهی نهایی آن (پوشش گالوانیزه) ممکن است قیمت نهایی محصول را افزایش دهد. هزینه تولید ورق پرسی، به دلیل پیچیدگیهای فرآیند شکل دهی، معمولا بالاتر است. برای مشاوره فنی بیشتر و برای ارتباط با کارشناسان امرداد استیل مرجع تخصصی فروش و مشاوره انواع ورق استیل، با شماره 02191030645 تماس بگیرید.
فرایند تولید ورق استیل آجدار
در این قسمت، فرآیند تولید ورق استیل آجدار را به صورت مرحله به مرحله شرح خواهیم داد:
۱. انتخاب مواد اولیه
اولین و مهمترین مرحله در تولید ورقهای استیل آجدار، انتخاب مواد اولیه است. ورق استیل آجدار، معمولا از فولاد ضد زنگ (استنلس استیل) یا فولاد کربنی ساخته میشود. مواد اولیه فولادی معمولا به صورت کویل یا رول و شیت فولادی هستند. گریدهای رایج برای تولید این محصول عبارتند از:
- گریدهای متداول استنلس استیل: گرید ۳۰۴ (که برای کاربردهای عمومی مناسب است)، گرید ۳۱۶ (که به دلیل مقاومت در برابر خوردگی برای محیطهای کلریدی مناسب است) و گرید ۴۳۰ (که مقاومت حرارتی خوبی دارد).
- فولاد کربنی با پوشش گالوانیزه یا رنگ آمیزی شده که مقاومت بالاتری دارند.
2. آماده سازی سطح ورق استیل
پس از آنکه ماده اولیه مناسب برای تولید ورق استیل آجدار انتخاب شد، باید سطح ورق با روشهای شیمیایی (مانند فرایند لیچینگ یا اسیدشویی) یا روشهای مکانیکی (مانند سندبلاست) از ناخالصیها، اکسیدها و چربیها پاک شود. در نهایت نیز ورقهای استیل شسته شده درون کوره یا آونهای خشک کن، رطوبت زدایی میشوند تا برای مرحله بعد یعنی فرآیند شکل دهی آماده شوند.
3. نورد اولیه (Hot Rolling یا Cold Rolling)
برای انتخاب فرایند شکل دهی باید این نکته را در نظر داشته باشیم که میخواهیم محصول نهایی ما به چه صورت باشد، کدامیک از ورق استیل ضخیم و نازک است؟ فرایند نورد گرم معمولا برای تولید ورقهای ضخیمتر با استحکام مکانیکی بالاتر استفاده میشود. اگر فرایند شکل دهی ورق استیل آجدار، نورد گرم باشد، بدین صورت عمل میشود که ورق فولادی در دمای بالا (بالای ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد) از بین غلتکهای سنگین عبور داده میشود تا به ضخامت مورد نظر برسد. دمای بالا باعث نرم شدن فولاد و شکل پذیری بهتر آن میشود.
اما، از فرایند شکل دهی نورد سرد برای تولید ورق استیل آجداری استفاده میشود که دقت ابعادی بالاتر و سطحی یکنواختتر دارد. در این روش، ورق فولادی در دمای محیط از میان غلتکهای فولادی سخت عبور میکند تا ضخامت آن کاهش یابد و به ضخامت مورد نظر برسد و سطح صافتری ایجاد شود. برای کاهش اصطکاک و جلوگیری از آسیب به سطح ورقهای فولادی، در حین نورد سرد از روغنهای مخصوص استفاده میشود.
۴. ایجاد آج (Embossing)
این مرحله اصلیترین مرحله در تولید ورق استیل آجدار است. ابتدا باید قالب پرس یا غلتک، با الگوی آجدار (مانند الماسی، لوزی، خطی یا بافت کاغذی) مورد نظر طراحی شود. عمق و الگوی آج باید متناسب با کاربرد نهایی آن (به عنوان مثال ضد لغزش یا تزئینی) انتخاب شود. طرح آج به صورت برجسته روی سطح غلتک حکاکی میشود. سپس ورق استیل نورد شده از میان دو غلتک آجدار (بالا و پایین) عبور داده میشود. فشار مکانیکی غلتکها، الگوی آج را به صورت برجسته روی سطح ورق منتقل میکند. سرعت غلتکها، دما و فشار به گونهای تنظیم میشود که آجها به صورت یکنواخت و بدون ترک ایجاد شوند.
۵. عملیات حرارتی (Annealing)
پس از شکل دهی و آجکاری، ورق استیل آجدار درون کورههای آنیل حرارت داده میشوند تا تنشهای داخلی ناشی از شکل دهی کاهش یابد. همچنین، انعطاف پذیری و مقاومت در برابر خوردگی آنها بهبود یابد. دما و زمان حرارت دهی و آنیلینگ، به جنس فولاد و ضخامت ورق بستگی دارد.
۶. پرداخت نهایی
در آخرین مرحله تولید ابتدا، به منظور حذف اکسیدهای تشکیل شده طی عملیات حرارتی، ورق استیل آجدار در یک محلول اسیدی، پیکلینگ یا اسیدشویی میشود تا برای فرایند پوشش دهی آماده شود. برای پوشش دهی ورقهای استیل آجدار از دو روش استفاده میشود:
1) فرایند گالوانیزه که در طی آن و برای افزایش مقاومت در برابر زنگ زدگی، به روش الکتروشیمیایی، یک پوشش روی (زینک) بر روی سطح فولاد اعمال میشود.
2) رنگ پذیری که عبارت است از اعمال پوششهای رنگی یا پلیمری برای زیبایی و محافظت بیشتر.
۷. کنترل کیفیت
کیفیت محصولات تولید شده پیش از بسته بندی و ارسال، از جنبه ابعادی (اندازه گیری ضخامت، ارتفاع آجها و ابعاد کلی) بررسی میشود. همچنین، خواص مکانیکی آنها کنترل میشود تا مطابق با استانداردهای تعریف شده باشد. از جمله تستهایی که بر روی محصول نهایی انجام میشود، تست استحکام کششی و سختی سنجی است. از جنبه ظاهری نیز محصولات بررسی میشوند تا از عدم وجود ترک یا خراش بر روی محصول اطمینان حاصل شود.
۸. بسته بندی و ارسال
در نهایت، ورق استیل آجدار پوشش داده شده و کنترل شده، به ابعاد استاندارد (به عنوان مثال ۱×۲ متر یا ۱.۲۵×۲.۵ متر) یا در ابعاد سفارشی برش میخورد. توسط لایههای محافظ (نایلون یا کاغذ) پوشانده میشود تا از آسیب در حین حمل و نقل جلوگیری شود و به صورت پالت بندی یا رول به بازار عرضه میشود. برای خرید و ارتباط با کارشناسان امرداد استیل مرجع تخصصی فروش و مشاوره انواع ورق استیل، با شماره 02191030645 تماس بگیرید.
قیمت و خرید ورق استیل آجدار
قیمت ورق استیل آجدار تحت تاثیر عوامل متعدد از جمله گرید استیل (مانند ۳۰۴، ۳۱۶ یا ۴۳۰)، ضخامت ورق، ابعاد، طرح آج (الماسی، لوزی و...) و پوشش دهی نهایی محصول اضافی (پوشش گالوانیزه یا پوششهای رنگی) تغییر میکند. اما به طور کلی، قیمت ورقهای آجدار استنلس استیل نسبت به فولاد کربنی بالاتر است و دوام و مقاومت به مراتب بیشتری دارد. برای دریافت قیمت دقیق، باید مشخصات فنی پروژه خود را به همراه حجم سفارش به تامین کننده ارائه دهید.
مجموعه امرداد استیل با سالها تجربه در زمینه تولید و توزیع محصولات فولادی، یکی از پیشگامان در عرضه ورق استیل آجدار در ایران است. این مجموعه با بهره گیری از فناوریهای روز دنیا و استانداردهای بین المللی (مانند ISO 9001)، محصولاتی با کیفیت بالا و تنوع طرح را به بازار عرضه میکند. امرداد استیل با دارا بودن گواهینامههای معتبر، تضمین کننده اصالت مواد اولیه و مقاومت محصولات در برابر خوردگی و سایش است. همچنین، خدمات مشاوره رایگان و پشتیبانی فنی، این مجموعه را به انتخابی ایدهآل برای پروژههای صنعتی و ساختمانی تبدیل کرده است.
برای خرید ورق استیل آجدار از امرداد استیل، میتوانید به وبسایت رسمی مراجعه نمایید، مشخصات محصول مورد نظر (گرید، ابعاد، طرح آج) را انتخاب و سفارش خود را ثبت کنید. علاوه بر این، میتوانید با کارشناسان امرداد استیل مرجع تخصصی فروش و مشاوره انواع ورق استیل، با شماره 02191030645 تماس بگیرید. همچنین، با مراجعه به نمایشگاه دائمی امرداد استیل در تهران، میتوانید محصولات را از نزدیک بررسی نمایید. این مجموعه امکان خرید خرد و عمده را فراهم کرده و با ارائه تضمین کیفیت، تحویل سریع و قیمت رقابتی، رضایت شما را جلب مینماید. با انتخاب امرداد استیل، علاوه بر اطمینان از کیفیت، از خدمات پس از فروش حرفهای بهرهمند خواهید شد.
نتیجه گیری
ورق استیل آجدار به عنوان محصولی چند منظوره، با ویژگیهای منحصر به فرد مانند مقاومت بالا در برابر خوردگی، لغزش، و زهکشی کارآمد، جایگاهی کلیدی در صنایع مختلف دارد. طراحی شیاردار آن نه تنها استحکام سازهها را افزایش داده است، بلکه با بهبود اصطکاک و توزیع بار، ایمنی در فضاهای مرطوب یا پرتردد را نیز تضمین کرده است. تنوع در الگوهای آج (مانند ذوزنقهای، راه راه، یا شطرنجی) امکان تطبیق پذیری با نیازهای متنوع، از سقفهای صنعتی تا کفپوشهای ضد لغزش و تقویت سازههای بتنی را فراهم ساخته است. فرایند تولید دقیق، استفاده از فولاد ضد زنگ یا گالوانیزه به عنوان ماده اولیه و پوشش دهی نهایی، دوام و طول عمر این محصول در محیطهای تهاجمی را تضمین میکند. در مقایسه با ورقهای پرسی، ورقهای آجدار با هزینه تولید پایینتر و کاربرد گستردهتر، گزینهای مقرون به صرفه برای پروژههای ساختمانی، حمل و نقل، و صنعتی محسوب میشوند.
سوالات متداول
1) میله های فولادی آجدار چیست؟
میلگردهای فولادی با آجها یا برجستگیهای مارپیچی، موازی یا الماسی هستند که به طور ویژه برای تقویت بتن در سازههای ساختمانی استفاده میشود.
2) ورق فولادی چیست؟
ورقی آلیاژی که از ترکیب آهن، کربن و سایر عناصر آلیاژی تولید شده است. استحکام بالایی دارد و به همین علت کاربرد گستردهای در صنعت یافته است.
3) ورق فولادی لمینت چیست؟
نوعی ورق فولادی ترکیبی است که از اتصال لایههای مختلف فولاد با مواد دیگر (مانند پلیمرها، فلزات غیر آهنی، یا کامپوزیتها) ساخته میشود.
4) فولاد تور آجدار چیست؟
یک محصول فولادی چند منظوره است که اغلب در پروژههای عمرانی و برای تقویت بتن در دیوارها، سقفها و کفهای بتنی استفاده میشود.